Amerikansk High School

Heisann! Tenkte å skrive et inlegg  om hvordan det er å gå på amerikansk high school i forhold til norsk skole. Litt hvordan det er, og hva som er forksjellig. For det første, når folk flest tenker på amerikansk high school tror alle der er slik man ser på film. Mange tror det er slik som på Mean Girls, der alle sitter i gjenger i kantina. Nerdene sitter en plass og de populære en annen plass. Og at de aldri blir sett sammen. At man har skap på skolen, syntes også folk er veldig stas, og ja. Vet ikke helt hva de fleste vet, men skal hvertfall fortelle litt da!

Klasser/Timeplan

På min skole har vi 6 periods hver dag, som vil si at vi har 6 skoletimer hver dag. Hver time varer i 55 min, bortsett fra 4th period, som er 95 min. Dette er grunnet at vi har lunsj i 4th period, og at man kun har 4th period i et halvt år. Ellers er timeplanen lik hver dag, hele året. I grunnen veldig greit, men blir litt lei også etterhvert. Ellers er jo også hver klasse blandet, slik at det både er sophmores, juniors, og seniors. Så man blir kjent med folk fra hver trinn, og ikke bare juniors. Eller har vi 5 min på oss på å komme fra en klasse til neste, så er ikke så voldsomt lang tid, men det går! 

Lærere

Her kaller man lærerne etter etternavn, og man må alltid si Mr og Mrs. Gjør du ikke det, er du respektløs mot læreren. Lærerne her vil jeg også si bryr seg mer om elevene enn det de gjør i Norge. De gjør i grunnen alt for at du skal få gode karakterer og skjønner det vi lærer. De blir som regel alltid igjen etter skolen, om du trenger det. Generelt veldig greie, og bryr seg. 

Prøver/Lekser

Så si alt av prøver er multiple choice! Så jeg tror ikke jeg har lest til en prøve i år enda, bortsett fra til US History. Multiple Choice prøver er mye enklerer enn det man er vandt til i Norge. Man har heller ikke aå veldig mye lekser, hvertfall ikke meg. Men når jeg først har det er det mye da! Man får som regel leksa fra dag til dag, og det kommer veldg ann på lærerne. Enten gir de lekser, eller så gjør de ikke. En annen ting som er annerledels! Om man gjør det dårlig på en prøve, for man nesten alltid lov til å ta den på nytt igjen. Så om du da stryker, eller bare hadde noen feil, kan man bare ta den på nytt slik at resultatet blir bedre. 

Karakterer

Karaktersystemet går fra A-F, der A er det beste. Det er i grunnen veldig lett å få gode karakterer på skolen. Man blir ikke bare vurdert på hvordan man gjør det på skolen. Man får poeng på nesten alt man gjør. Har man lekser får man poeng på det, prøver er poeng, det man gjør i timene får man poeng og ja.. Dere skjønner!! Så om man da bare gjør det man skal i timen, og leverer inn tingene man skal, er det utrolig enkelt å få en god karakter. Karakterkort i hvert fag, får man også ca hver måned, så man vet hele tiden hvordan man ligger ann i fager. Det er noe jeg syntes er veldig greit hvertfall!

Dress Code

På alle skoler i Usa, har man da dress code, som vil si at man har regler på hvordan man kan kle seg. Det er ganske strengt vil jeg si, og kan med hånda på hjerte si at jeg har selv blitt tatt for å bryte dette. Hehehe. Men enkelt har greit har man ikke lov til å gå med kun singlet, og i så fall må stroppene være bredere enn 5 cm tykke. Shortsen kan ikke være noe kortere enn 7 cm over kneet. Tights er ikke lov dersom man ikke har noe over det. Om du har noe som er gjennomsiktig, viser kløft er det forbudt. Caps eller noe som helst hodeplagg er forbudt. Om du da skal være så dum å bryte noen av disse reglene, blir du sendt til kontoret, og får en stor (den må passe til alle, så pleier å være XL) oransje t-shorte, for å dekke over, de har også bukser. Så det er altså ikke noe populært å bryte disse regler. 

Sport

Her foregår all sport i forbindelse med skolen, og man har stor sett trening hver dag etter skolen. Idrett er en stor greier, uansett hva det er, og man gir alltid sitt beste der. Ettersom de er veldig konkurranse mennesker, og ikke liker å tape! Så spiller du en sport, kan du ikke bare gjøre det for gøy. For amerikanere bryr seg om skolelagene sine. 

Lunch

Lunsjen er jo som sagt i 4th block, og man har 20 min. Ikke så veldig lenge!! Man kan enten kjøpe mat i kantina, eller bringe sin egen niste. Jeg pleier alltid å kjøpe mat i kantina da. Maten er vel helt OK! Det er kantinemat, og ikke så voldsomt å skryte av, men det går i det minste ann å spise det. Jeg vil si maten er litt sånn som man ser på filmer. Der kantinedamer slenger på en brun gørre på et brett. Eneste er at de er heldigvise alltid blide og glade hos oss hvertfall da! Ellers i kantina sitter man vel i grunnen litt gjengete da. Man har  de litt speseille i en ende av rommet, de normale i midten, og sportsfolka/populære i den andre enden. Jeg er sitter alltid i midten da! 

School Spirit

Alle bryr seg veldig om skolen sin, og heier alltid fram skolelagene når de har kamper. De kler seg i skolens farger de dagene det er kamp, og camo hver fredag. Vi har også Pep Rallys ca en gang i måneden, der man hedrer og heier fram fotball laget eller basketball laget. Det kommer ann på når på året det er. Det er generelt veldig stor stemming, og utrolig artig!

Clubs

En dag hver måned har vi så kalt Club Days, der man ikke har vanlig skole men man går til de klubbene man er medlem av. De har alt mulig slags forskjellige kluber, og det finnes noe for alle. Man må selvfølgelig ikke være med i klubber, men gøy er det! Jeg er medlem i tre klubber da, Shutterbug, Dance Blue, og International. I de timene man ikke er i en klubb, er man stor sett bare å surrer eller gjør ting du mangler. Så er aldri en normal dag, når det er club day.

 

Ingen kommentarer

Postet av: Kristina Grosås
Dato: 15.11.2013 Klokken: 12:41 - http://kristinagrosaas.blogg.no


Hørtes skikkelig spennende ut! Kunne ønske jeg var sånn utvekslingsstudent. Virker så utrolig gøy :-D

Skriv en ny kommentar